Q&A - Williamsson Transport

Q&A

 

 

 

 

Olemme keränneet tälle sivulle kysymyksiä, joita tuontiasiakkaamme usein pohtivat:

Miten uusi ajoneuvo määritellään?

Ajoneuvo luokitellaan uudeksi, kun seuraavat kriteerit täyttyvät:
1. Ajoneuvossa on moottori, jonka sylinteritilavuus on suurempi kuin 48 cm³
2. Ajoneuvossa on moottori, jonka teho ylittää 7,2 kW
3. Ajoneuvo on myyty korkeintaan kuuden kuukauden sisällä käyttöönotosta
4. Ajoneuvolla on ajettu korkeintaan 6 000 km

Täytyykö kaikkien asiakirjojen olla alkuperäisiä, vai kelpaako kopio?

Kaikki ajoneuvon asiakirjat sekä ruotsalainen rekisteritodiste luovutetaan ostajalle tai kuriirille, joka noutaa auton. Kopioita ei hyväksytä, kun auto rekisteröidään Suomessa, eli kaikkien asiakirjojen tulee olla alkuperäisiä.

Saako tuontiautolla ajaa heti, kun saa avaimet käteen?

Ennen kuin tuontiauto otetaan käyttöön se pitää katsastaa ja rekisteröidä Suomessa. Rekisteröinnin yhteydessä tarvitset seuraavat asiakirjat:
1. Kauppakirja tai luovutustodistus joka todistaa, että sinulla on ajoneuvon omistusoikeus.
2. Tullin autoveropäätös. Ennen kuin voit rekisteröidä tuontiauton Suomessa, autovero on maksettava. Tullin autoveropäätös kertoo, että kaikki on kunnossa.
3. Liikennevakuutus. Tämän pakollisen vakuutuksen voit solmia vakuutusyhtiöllä ennen rekisteröintiä tai katsastusasemalla rekisteröinnin yhteydessä.
4. Voimassa oleva todistus hyväksytystä rekisteröintikatsastuksesta. Saat tämän todistuksen, kun katsastus on hyväksytty katsastusasemalla. Samalla sinulle annetaan ajoneuvon rekisteröintitodistus sekä rekisterikilvet. Voit tutustua hinnastoon täällä.

Voinko siirtää ajoneuvon Suomeen koska tahansa?

Jos haluat siirtää auton, esim. Ruotsista Suomeen, ennen kuin autoveropäätös on hyväksytty, tarvitset Tullin erikoisluvan. Erikoislupa, ts. väliaikaiset rekisterikilvet, mahdollistaa, että yksityishenkilö joka tuo ajoneuvon omaan käyttöön voi ajaa korkeintaan kolme kuukautta ilman, että maksaa veroa ja rekisteröi ajoneuvon Suomeen. Jotta hakemus hyväksytään ajoneuvolla pitää olla mm. liikennevakuutus. Sitä paitsi ajoneuvon rekisteröintikatsastus pitää aloittaa kymmenen päivän sisällä siitä, että Tulli on myöntänyt erikoisluvan. Voit hakea erikoislupaa täyttämällä lomakkeen ”Ilmoitus ajoneuvon käyttöönotosta” Tullin websivulla. Huomioi, että sinun ei tarvitse hakea väliaikaisia rekisterikilpiä itse kuljetuksen ajaksi*. Jos tilaat kuljetuksen meidän kautta, sinun ei myöskään tarvitse huolehtia toisesta ajoneuvosta, joka kuljettaa uuden helmesi kotimaahan.

* koskee autoja, jotka on rekisteröity Ruotsissa tai muissa EU-maissa.

Miten paljon veroa minun tulee maksaa tuontiajoneuvosta? Tulli vertaa ajoneuvoa vastaavaan ajoneuvoon Suomessa ja laskee veromäärän sen mukaan. Tullin verkkosivuilta näet, miten jo maahantuotujen ajoneuvojen markkina-arvo ja veromäärä on määritelty.